Wat?

‘Moet je eens weten wat ik juist heb meegemaakt …?’
‘Heb je het al gehoord van …?’
‘Er zit me iets dwars…!’

Ons leven zit vol verhalen. Deze kunnen gaan over dagdagelijkse belevenissen of net bijzondere ontmoetingen. Het ene verhaal heeft al wat meer impact op ons leven dan het andere. Dagelijks worden verhalen verteld en gehoord. Ze prikkelen onze nieuwsgierigheid, brengen ons aan het lachen of doen ons soms een traantje wegpinken. Verhalen uit het leven brengen mensen in verschillende settings samen. Kortom: Ze zijn overal en toch allemaal bijzonder.

In terugspeeltheater brengen we mensen samen: familie, vrienden, collega’s, cursisten, congresgangers. Van mensen die elkaar goed kennen tot mensen die voordien elkaar nog nooit hadden gezien. Ze delen gedachten, herinneringen en ervaringen met elkaar. Deze unieke verhalen brengen wij terug tot leven in de vorm van geïmproviseerd theater.

‘Tja, zo had ik het natuurlijk nog niet bekeken…’
‘Ow ja, dat begrijp ik helemaal…’
‘Amai, zo’n sterke vrouw/man!’

We houden de verteller een denkbeeldige spiegel voor. Op deze manier worden ervaringen vanuit een ander perspectief bekeken. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten maar dit kan ook confronterend zijn. Meestal lucht het gewoon op om verhalen uit te kunnen spreken en delen, wat dan weer een positieve invloed heeft op het welbevinden van de verteller.

Doordat we op zoek gaan naar herkenbare thema’s, wordt er al snel steun gevonden bij het publiek. Op deze manier bevorderen we verbondenheid tussen een groep. Door middel van verhalen en improvisatie maken onzichtbare verbindingen zichtbaar.

‘Playb(L)ack?’

Wij zorgen voor de acteurs en muzikanten, ons publiek en hun verhalen doen de rest. We gaan in gesprek met onze toeschouwers en nodigen hen uit om hun verhalen te delen. Elk verhaal wordt vervolgens ter plaatse door onze spelers omgetoverd tot een creatieve mix van beelden, bewegingen, geluid en muziek. Vanop het beste zitje kan de verteller zijn verhaal bekijken terwijl de rest van het publiek meekijkt en geniet.
Elk spel ziet er anders uit, soms met een humoristische toets of een ontroerend gebaar maar altijd met veel waardering en respect.